top of page

Krystalizace medu - známka kvality

Krystalizace je vnějším projevem zrání medu a je jeho naprosto přirozenou součástí. Pokud vám med zatuhne, jde dokonce o známku kvality. Proč?

Ve chvíli, kdy včela vypustí ze svých hltanových žláz enzymy a promíchá je s nektarem nebo medovicí, vznikne směs, která se už bude stále měnit. Nejen při předávání mezi dělnicemi v úle, ale i po uložení do plástve a nakonec doma ve sklenici. S tím je spojena změna skupenství. Květové medy obsahují více glukózy a pylových zrn, tuhnou proto dříve. Naopak tmavé lesní medy vlivem vyššího obsahu fruktózy vydrží tekuté i několik měsíců. Po roce od vytočení by ale měly také ztvrdnout, jinak není něco v pořádku. Co všechno udělá ze zdravé pochoutky jen sladký roztok, zjišťoval dTest.

Věčně tekuté medy se dají zajistit zahřátím medu na vysokou teplotu nebo odfiltrováním pylových zrn. Oba případy vedou k odstranění nebo zničení zdraví prospěšných látek, kvůli kterým si medu tolik ceníme. Obchodníci ke včelímu výrobku v mnoha případech přidají navíc sirupy, cukr nebo barviva. Při zkoumání kvality se ve složení našlo dokonce éčko. Taková směs již není medem a hodnotu do domácnosti příliš nepřinese.

V dTestu nejlépe dopadly produkty přímo od včelaře a ústí v poznání, že med se vyplatí kupovat tam, kde vzniká v domácím láskyplném prostředí a menším množství, nikoli od velkovýrobců, kteří mají často svá kritéria na hony vzdálená od přírody.

Co tedy dělat se zkrystalizovaným medem, když jej potřebujeme tekutý?

Šetrná řešení existují. Stačí vložit sklenici do kastrolku s vodou a pomalinku zahřívat. Pod sklenici je vhodné umístit složenou utěrku, aby nestála přímo na žhnoucím dně. Pokud teplota vody dosáhne 45 - 50 °C, plotnu vypneme a až voda začne chládnout, opět ji prohřejeme. Podobně jde použít i horkovzdušná trouba nebo třeba radiátor.

A co když chceme, aby vůbec neztuhl?

Na to je nejlepší pastový med. Původně květový med je opakovaně míchán, čímž dojde k řízené krystalizaci. Med má konzistenci pasty a své skupenství již nezmění. Můžete jej tedy snadno namazat na chleba nebo bez většího úsilí nabrat lžičkou do čaje. V našem sortimentu ho také máme, podívat se na něj můžete tady.

Jak na skladování medu

Pro med je nejlepší tmavé prostředí se stálou teplotou 15 - 20 °C. Pohodlně jej tedy můžete umístit do komory nebo spíže. Doktorka Hajdušková upozorňuje i na pečlivé uzavření sklenice, které zabrání nasátí vzdušné vlhkosti, která může být následována znehodnocujícím kvašením.

Co si z vyprávění odnést?

Není med jako med, a proto pozor na to, co a od koho kupujete. Jednoduchou kontrolou může být sledování zrání provázené krystalizací. Velkovýrobcům je radno se vyhnout nebo si nastudovat aktuální hodnocení dTestu.

Zdroje: článek doktorky Hajduškové Krystalizace medu - známka kvality, hodnocení dTestu.

Další články
Archiv
Hledání podle Tagů
Zatím žádné štítky
  • Facebook Basic Square
bottom of page