top of page

Proč jíst med - pochoutka anebo lék?

Že se nejedná jen o pouhou laskominu, je již dnes jasné nejspíš úplně všem. Med byl odjakživa nedílnou složkou lidového léčitelství a i v dnešních dnech přeplněných špičkovými medikamenty moderní medicíny má stále své významné zastoupení. Často bývá používán jako doplněk léčby, ať už se jedná o funkci téměř jakéhokoli tělesného orgánu či imunity.

Pohled na med jako pomocníka při uzdravování podrobně popisuje kniha praktické lékařky Jany Hajduškové Včelí produkty očima lékaře. My se jen pokusíme vypíchnout některá pozitiva.

Med je výborný do čaje

Med dodává do těla potřebné minerály, kromě selenu obsahuje téměř všechny stopové prvky, které se dostávají až ke svalům. Včelí med je pro nás přirozená potravina, proto z něj získáváme veškeré bohatství bez zatížení organismu nebo zanášení balastními látkami.

Doporučené množství, které bychom měli zkonzumovat za den je polévková lžíce. U dětí do deseti let kávová lžička. Do jídelníčku jej můžeme zařadit poté, co dítě začne přecházet na pestrou stravu. Pro ty, kterým není příjemné jíst med samotný, se naskýtá možnost namazat jej na chleba s máslem nebo rozpustit ve sklenici vlažné vody. Tu je potom nejúčinnější vypít ráno půl hodiny před snídaní. Vyhněte se rozmíchání medu ve velmi teplé vodě nebo čaji. Mnoho významných látek se ničí již při teplotě 45 °C.

Med je také významným zdrojem energie. Dříve byl používán místo fruktózy pro zvýšení fyzického výkonu sportovců. Vhodný není pouze pro lidi s velkou fyzickou zátěží, ale také pro psychicky unavené jedince, kteří potřebují vlít novou sílu do žil.

Ranní konzumace medu může pomoci při potížích zažívacího traktu jako nadýmání, zácpa, průjem, žaludeční vředy, zánět žaludku, dvanácterníku a tlustého střeva, také při onemocnění žlučníku a jater. Posiluje imunitní systém. Při konzumaci od listopadu do března může pomoct k získání obranných látek vůči pylům a tím i odstranění alergie. K tomu je nejvhodnější med z lokality, odkud postižený pochází, protože bude s největší pravděpodobností obsahovat stopové množství právě těch pylů, proti kterým se potřebuje bránit.

Večerní pojídání medu pomáhá zklidnit organismus. Při smíchání s mlékem nebo jen s vodou je vhodným pomocníkem proti podrážděnosti, nervozitě a s tím spojené nespavosti.

K vnějšímu použití je včelí med také vhodný. Hojí popáleniny a odřeniny. Prostřednictvím masáží dokáže z těla vytáhnout usazené škodlivé látky. Komu je masáž určena a jak může probíhat, najdete zde.

Ať už sáhnete po včelím medu z jakéhokoli důvodu, s velkou pravděpodobností vám přinese více, než jste čekali. Zkuste se poradit s lékařem, jak využít med pro váš nejvyšší prospěch.

Zdroje: kniha praktické lékařky Jany Hajduškové Včelí produkty očima lékaře, stránky věnované medové masáži. Postřehy z knihy jsou také sepsány na tomto

.

Další články
Archiv
Hledání podle Tagů
Zatím žádné štítky
  • Facebook Basic Square
bottom of page