Složení medu a co jsme letos vytočili

Květový smíšený a medovicový lesní med je pro vás již stočen a připraven ve sklenicích. Podle čeho byste si měli vybrat? Můžete vzít v úvahu chuť, ale také složení.

Složení medu Včelí med je tvořen z 38 % ovocným cukrem, 31 % hroznovým cukrem, 17 % vodou, 7 % složenými cukry, 2 % vyššími cukry, 1 % řepným cukrem, 0,6 % kyselinami, 0,3 % proteiny, 0,2 % popelovinami a 2 % tvoří ostatní složky. Mezi významné kyseliny patří kyselina glukonová, citronová, jablečná, jantarová a aminokyseliny, v malém množství je obsažena i kyselina octová, mravenčí, máselná, mléčná, šťavelová, glykolová a α-ketoglutarová. Popeloviny jsou tvořeny draslíkem, sodíkem, vápníkem, hořčíkem, chloridy, sírany a fosforečnany. Ostatní složky v seznamu zahrnují chuťové a aromatické látky, inhibiny, vitaminy, hormony a enzymy. Podrobnější popis složení můžete nalézt zde. A teď k rozdílům. Medovicové medy mají výrazně více aminokyselin než medy květové a to klidně o 7,2 mg na 100 g včelího medu. Tuto hodnotu berte, prosím, pouze orientačně, neboť každý med je svým složením jedinečný. Naopak v květovém medu je zastoupeno více draslíku, sodíku, vápníku a také bílkovin. Polévková lžíce včelího medu obsahuje 0,25 kJ energie, což je 0,06 kcal. Rozdílné složení má svůj původ ve vzniku medu. Z čeho vzniká med Začátek je vždy stejný, včely sbírají sladkou šťávu. Pro vytvoření květového medu shromažďují nektar produkovaný rostlinami, pro lesní med medovici vylučovanou mšicemi a červci sajícími na rostlinách. Tento hmyz nabodává listy, jehličí nebo kůru mladých výhonků a saje šťávu z pletiva rostlin. Sám spotřebovává hlavně aminokyseliny a bílkoviny, zbytek vyprázdní v podobě sladké šťávy. Včely ji sbírají z listů a jehličí, kde ulpívá. Po cestě do úlu nastává ve směsi změna. Včela totiž uvolní enzym, který dovede štěpit složené cukry na jednoduché. Přinesený cukr pak předají včely létavky úlovým včelám k uložení do plástu. Ty si med postupně předávají, čímž dochází k jeho zahuštění a dalšímu štěpení. I již uskladněný med bývá znovu přemísťován, dokud nedosáhne potřebného obsahu, aby mohl zdárně dozrát. Letošní med se povedl

Letošní med se nám skutečně povedl a je připraven k prodeji. Úhyn včelstev po celé České republice se podepsal na produkci medu, a i když byla snůška výborná, medu je málo. Z tohoto důvodu vzrostla pro letošní rok i jeho cena. Bližší informace o příčinách úhynu se můžete dozvědět na tomto odkazu.

Závěrem Ať sáhnete po medovicovém lesním medu, květovém nebo po pastovém, vždy vám na stole přistane kvalita 100% čistého přírodního produktu přímo od včelaře. Pokud si ještě nejste jistí, jaký med si vybrat, mrkněte na popis produktů v našem e-shopu. Zdroje: bakalářská práce Nikol Semerádové, kniha Chováme včely od Franze Lampeitla, studijní podpora pro Agronomickou fakultu Mendelovy univerzity v Brně.

#složenímedu #stáčenímedu #Jedunamedumed

Další články
Archiv
Hledání podle Tagů
Zatím žádné tagy
  • Facebook Basic Square