top of page

Jaro je tady a včelaření jede!


Včelař Martin a Roman

Letošní rok jaro přišlo opravdu brzy a začátkem dubna jsme nastartovali první práce na včelnici. Přes zimu jsme si připravili nástavky a naplnili je nově natavenými mezistěnami. Cena vosku pro tento rok opět stoupla a za kilo vosku ve včelařství jsme zaplatili 350 korun, což není zrovna růžové pro začínající včelaře.

Včely v Jihalvě, jaro 2016
Včelař Roman a Martin dávají nové nástavky

Jako první jarní činnost je kontrola úlů a zadních rámečků, na které se v zimě chodily včely vyměšovat. Tyto rámečky jsme hned spálili a dali jim tak nové.

Mezi dno a první nástavek jsme dali nový nástavek s mezistěnami. To zajistí včelám práci na další měsíc, sníží se tím nálada k rojení a navíc budeme mít potom vystavené dílo které dáme úplně nahoru jako takzvaný medník.

Letos máme v Jihlavě 12 včelstev

Za sobotní dopoledne jsme každému z 12ti včelstev v Jihlavě přidali nástavek. Všechny včelstva nám zimu přežili a máme z toho radost. Péče a šetrná léčba se vyplatily.

Vkládání nových mezistěn

Občas svítilo sluníčko a včely se hezky nahřívaly a byly úplně v klidu. Samozřejmě jsme neunikli prvním letošním žihadlům :)

Včely v Brně

V Brně je kvetení stromů posunuto díky nižší poloze ještě o dva týdny dříve než v Jihlavě. Takže Jirkovy včely v Brně už mají bohatou pastvu. Na všech okolních zahradách kvetou špendlíky, švestky, třešně a meruňky. Doufáme že nepřijdou ranní mrazíky a květy se promění ve sladké ovoce.

Včely v Brně

Včely v Brně

V úle už to divoce bzučí a včely rozjíždějí práce na plné otáčky. Jakmile je teplota vzduchu nad 15 stupňů a včely nosí nektar, matka naklade až 2000 larev za den. To znamená 10 slunečných dní a je nakladeno 20 000 včel. Super.

Další články
Archiv
Hledání podle Tagů
Zatím žádné štítky
  • Facebook Basic Square
bottom of page