top of page

Ceny medu ve světě - buďme rádi, že žijeme v Česku

Prozkoumali jsme internet, studie i e-shopy a nestačili se divit. Česká republika patří k zemím s nejdostupnějším medem. Ne proto, že byste včelaře potkali na každém kroku, ale proto, že si ho může dovolit úplně každý. Připravili jsme pro vás graf, ze které všechno jasně kouká.

Cena medu ve světě - graf

Průměrně nejlevnější med v přepočtu na koruny se dá koupit v Indii, vyjde zhruba na stovku. Pokud byste jej sháněli v kvalitě, na jakou jste zvyklí od Jedunamedu, zařadili byste se mezi bohatší smetánku, která med kupuje kvůli výživě. Nejeden internetový obchod láká ke koupi včelího medu jako ideální potraviny pro sportující lidi, co chtějí zůstat v kondici a fit. V restauraci se medu nedopídíte, ke slazení vám nabídnou cukr.

Čína

Přijatelná cena medu je v Číně, kde se dá koupit za 150 Kč. Není ale všechno zlato, co se třpytí. Problémy s paděláním mají ještě větší než u nás. Test kvality odhalil polovinu licencovaných vzorků, které nesplňovaly požadavky. Obsah jedovatých látek a ředění nesmyslnými příměsmi je tu na denním pořádku. Používání pesticidů a změny klimatu jsou příčinou nedostatečné produkce medu v Číně, což je závdavkem pro padělání. V supermarketech byste se nestačili divit, naprosto běžný je totiž prodej v plastových obalech. Nemůžeme se ubránit asociaci s nádobou na nemrznoucí kapalinu.

balení medu z číny
med v číně

Etiopie

Pokud byste měli možnost pobavit se s etiopským včelařem, med vám po menším smlouvání nabídne v přepočtu za 151 Kč. Nejspíš se bude jednat o tradičního farmáře, neboť celých 90 % produkce včelího medu pochází právě od nich. Zdejší zemědělci používají zdlouhavé a neefektivní způsoby včelaření naprosto nevědomi potenciálních trhů mimo jejich bezprostřední okolí. Cena je proto nízká a většina medu je obchodována neformálně nebo použita pro výrobu tej - velmi populární etiopské medoviny. Jak taky může vypadat úl, si prohlédněte na obrázku níže.

úly Etiopie

´Včelaření etiopie

včelař z etiopie

Španělsko, Slovensko, Polsko a Maďarsko nabízejí med za obdobnou cenu jako u nás. Nikoho asi nepřekvapí, že podobné jsou i druhy medu, které včelky produkují. Ve Francii je med podstatně dražší, pokud ale navštívíte Provence, zvažte koupi levandulového medu. Vyšší investice vás odmění neobvyklou chutí. Jak vám levandulové zlato chutnalo, nám pak můžete napsat do komentářů nebo na facebook.

Do světa medu také zasáhla Evropská unie a to především cenou. Otevřením hranic se tržní hodnoty vyrovnávají a země jako Německo, Řecko, Švýcarsko, kde je med až trojnásobně dražší, působí na zvedání cen i u nás.

Spojené státy americké jsou plné rozličných překvapení. Nejvíce nás zaujal pomerančový med a také jeho závratná cena. Zvědavci by za kilo této pochoutky dali v přepočtu 949 Kč. Naštěstí toto není jediný med, který se v USA prodává, proto je v našem seznamu až jako šestý nejdražší.

Maroko je označováno za největší včelnici. Med se vyváží do celého světa. Turisté jej zpravidla zabalí do baťůžku jako suvenýr hned vedle arganového oleje a šafránu. Kilo medu by zde vyšlo na téměř 900 Kč. Samotní obyvatelé Maroka med rádi používají k vylepšování pokrmů. Tekutý poklad je nezbytnou součástí věhlasné pastilly - koláče s masem, mandlemi a medem. Úly jsou tkány z rákosí a umísťují se do krabic z vepřovic. Na obrázku je celkem 2160 úlů.

Suverénně nejdražší med je v Jemenu. Než si kupovat včelí med tam, raději si v letadle připlaťte za zavazadlo a vezměte vlastní. Kilo v přepočtu vychází na šílených 1542 Kč a to je jen průměr. Nejvíce obchodovaný med Al-Jardani se prodává za neuvěřitelných 2500 Kč. Není divu, že popularita včelaření v Jemenu roste. Už nyní je jasné, že brzy překročí nosnost země.

Tak co? Ulevilo se vám, že nebydlíte v Jemenu nebo Maroku? Nám rozhodně ano. Jedeme na medu a chceme, aby nás bylo co nejvíc. 100% včelí med by měl být přece pro každého! Startujeme motor. Přidáte se?

Další články
Archiv
Hledání podle Tagů
Zatím žádné štítky
  • Facebook Basic Square
bottom of page