top of page

Cena medu 2016 - Aneb váží si včelaři vlastní práce?

Jako většina pilných včelařů i my už máme letošní květový med stočený v barelech. S průměrem 30 kg kvěťáku na včelstvo jsme spokojeni.

Jak ale stanovit cenu, za který ho budeme prodávat?

Jako každý včelař, mám dvě možnosti: A) Určit si vlastní cenu. Zjednodušeně řečeno: Cena medu - Náklady = Zisk. Zisk je De facto odměna za včelařovu práci. Nikdo přece nechceme pracovat zadarmo, že. B) Inspirovat se u konkurence a výkupců medu. Přátelé včelaření a dobrého medu, žasnu nad tím jak to u nás chodí a proto píši tento článek, kterým chci přispět do všeobecné diskuze o ceně medu.


data:image/gif;base64,R0lGODlhAQABAPABAP///wAAACH5BAEKAAAALAAAAAABAAEAAAICRAEAOw==

Největší český výkupce medu Medokomerc stanovil na svých webových stránkách výkupní cenu medu pro rok 2016 na 60,- Kč za kilogram. Střední a menší výkupci na našich vesnicích a ve městech se samozřejmě přizpůsobili a nabízí stejnou částku za kilo.

Faktory, dle kterých stanovují výkupci cenu: - historie ceny medu - úmrtnost včelstev v předchozím roce - jarní snůškové podmínky v tomto roce - snaha ovládnout trh s výkupem

- německá komoditní burza


Minulý rok byly úhyny včel minimální, jaro a snůškové podmínky jsou výborné. Takže nízká cena medu je logický závěr. 60 korun za kilo je ale opravdu "úlet", nemyslíte? V loňském roce měla společnost Včelpo problémy s kvalitou medu, kde byly nalezeny zahraniční medy s antibiotiky. Včelpo muselo zlikvidovat několik tun medu z obchodních řetězců a přišlo tak o milióny korun. Což by mohlo hrát do karet největšímu hráči, společnosti Medokomerc, kterou vlastní pan Špaček.

Všimli jste si, že značka Včelpo a JSG v obchodních řetězcích byla nahrazena značkou Medokomerc? Je tomu tak, ovládnutí trhu s medem je v plném proudu. Představte si že jste výkupce medu, v bance máte desítky milónů korun, k mání je spousta medu a vaše konkurence se plácá v bahně. Není to skvělé? Za hubičku zkoupím tuny medu, uložím je do skladu a až bude špatný včelařský rok, med vypustím do světa a řádně se finančně zahojím. Monopol na med v obchodních řetězcích je nyní realita.

data:image/gif;base64,R0lGODlhAQABAPABAP///wAAACH5BAEKAAAALAAAAAABAAEAAAICRAEAOw==

Podnikatelský plán je to exkluzivní! Ale co my obyčejní včelaři, kteří všechno odedřeme? Od včelařů z Jedu na medu zní jedním hlasem: "Naše práce má hodnotu, které je třeba si vážit. Med je jen pro zákazníky, kteří jej ocení!


Před čtyřmi lety jsem si pořídil první úl. Protože nemám truhlárnu ani žádné vybavení, koupil jsem si úlovou sestavu u pana Sedláčka z Bučovic. Počítejte nyní chvilku se mnou.


Náklady na pořízení jednoho včelstva - 4000,- Kč úlová sestava (varroa dno, nástavky, rámky, krmítko, víko) - 1000,- Kč mezistěny (vosk pro jedno včelstvo) - 1000,- Kč včelstvo (oddělek na 5ti rámkách) - 300,- Kč cukr na zakrmení - 100,- Kč léčivo


První rok mě tedy jedno včelstvo stálo 6 400,- korun. Z tohoto včelstva získám 40 kg medu za jeden rok. Kdyby jsem med prodal do výkupu, dostanu 40 x 60 = 2 400 Kč. Ale kde je zaplacena práce? Vybavení? pohonné hmoty?


Na co zapomínáme

Logicky by se investice po třech letech splatila, ale na něco jsem zapomněl. Kde je zaplacena práce, spousta hodin na včelnici? Náklady za pohonné hmoty? Vybavení stáčírny medu? A co rodina, která se mnou není o víkendech, protože včelařím, co oni z toho mají?


Každý včelař by si měl na tyto otázky odpovědět sám a uvědomit si hodnotu svého času. Chcete pracovat za 5 korun na hodinu, nebo mít za hodinu dřiny aspoň to "pade."?


Jak to je u mě

Včelaření je pro mě příjemný víkendový koníček, který nedělám kvůli penězům, ale protože mě to baví, chci být užitečný společnosti i přírodě. Nehodlám to však dotovat a věřím, že tato záliba se dokáže uživit a tím pádem existovat. Proto kilo mého medu stojí 200 kč. Na větu "Tvůj med je moc drahej" vždy odpovím "Jděte si koupit cukr pane, moje práce není pro vás. Máte pravdu."


Sečteno a podtrženo, kdo prodává med pod 150 korun za kilo - neváží si vlastní práce.


Chcete prodat svůj med za vyšší cenu, ale nedaří se vám to? Pravděpodobně ve městě či vesnici slýcháte, že med za 130 korun od vás nikdo nekoupí, protože jste asi spadli z višně. Děláte svůj med pro držgrešle, kteří nevidí spoustu skryté práce a nejlepší cena je pro ně "zadarmo"? Nebo pro lidi, kteří to ocení a jde jim o prvotřídní med?


Několik rad na závěr - Určete si cenu. Vy vytváříte hodnotu, vy si určujete svojí cenu práce, nikdo jiný. - Kvalita a poctivost. Vybudovat značku a udržet stálou kvalitu. To je cesta. - Lidé hledající nízké ceny a slevy nejsou vaši klienti. Těm nechte medy v supermarketu. - Zviditelněte se. webové stránky nebo sociální sítě je dobrý kanál jak najít zákazníky. - Odběrné místo jako váš "obchodní zástupce". Dobrá pekárna či vinotéka ve vašem městě může prodávat med jak na běžícím páse. Zákazníci sem chodí za kvalitou. - Ukažte svůj příběh. "Jsem Pepa, včelař z tvého města - přijďte se podívat na včelnici a popít se mnou medovinu." Každá přidaná hodnota k produktu se prostě počítá. - Doporučení je největší odměna. "Můj včelař má výbornej med, můsíš ho zkusit!" - To je ta pravá odměna za tvrdou práci. - Vydržte. Žádný úspěch nepřijde přes noc. Dobrá klientela narůstá pomalu a je to skvělý základ.


Jedu na medu

Včelařím už pár let a přesně před rokem jsem začal prodávat svůj med pod etiketou Jedu na medu, stejně jako Martin a Roman. Jsme tedy na začátku cesty a máme radost z každého úspěchu, zkušenosti a prodaného medu. Chceme dát světu víc než jen "dobrej med" :)


Co včelař, to názor. Stejné je to i u tohoto článku. Cítil jsem potřebu vyjádřit se k podceňovanému medu a jeho nízké ceně. Prezentuji zde mé názory, plynoucí ze selského rozumu a pozorování okolního dění. Každý váš další názor a připomínka k tématu mě potěší.


Další články
Archiv
Hledání podle Tagů
Zatím žádné štítky
  • Facebook Basic Square
bottom of page