top of page

Medovice - Co to vlastně je?

Často se mě lidé, jakožto včelaře, ptají co je to medovice. Toto léto jsem náhodou objevil producenty medovice na mé venkovní bonsaji, ideální na názornou ukázku.

Na listnatých a jehličnatých stromech žijí mšice, které se živí mízou ze stromů. Většinou se shlukují v okolí šišek, plodů a pupenů. Mšice sají mízu a vylučují odpadní produkt, neboli medovici. Medovice je sladká tekutina a její tmavé zbarvení je způsobenou vysokým obsahem minerálů. Včely sají tuto medovici a odnášejí do úlu k dalšímu zpracování.

Med z medovice má tmavší až černou barvu a je chuťově velmi výrazný. Ne vždy se však zadaří vytočit medovicový med. Záleží na prostředí a počasí.

Zabrousím nyní do říše jiného hmyzu, a to mravenců. V substrátu modřínové bonsaje se mi uhnízdili mravenci a neustále pochodovali po bonsaji nahoru a dolů.

Po čase jsem vysledoval že všichni směřují k mladé šišce na modřínu. Pod šiškou se totiž utvořila kolonie mšic, která se živí mízou. No a mravenci mšice opečovávají a sbírají odpadní medovici. Je hezké vidět, jak příroda dokáže spolupracovat.

Medovice je několik druhů, stejně jako mšic. Více informací můžete nalézt na odborných webech jako Wikipeide.


Další články
Archiv
Hledání podle Tagů
Zatím žádné štítky
  • Facebook Basic Square
bottom of page