top of page

Med ve výživě těhotných žen, kojenců a dětí


Na životosprávě ženy v těhotenství závisí zdraví novorozence. Je přáním každé matky, aby dítě, které se jí narodí, bylo zdravé a silné. Mimo jiných činitelů je výživa těhotné ženy jednou z hlavních podmínek k dosažení zdraví a síly novorozence. Zařadí-li se do jídelního lístku matky med vedle jiných vhodných pokrmů sestávajících ze zeleniny, ovoce, mléka, lehkého masa, bramborů, těstovin, chleba, lehkých moučníků, másla a vajec, postaráme se tím o nejvhodnější doplněk stravy těhotné ženy. Především medem podáme prvky potřebné pro správné vytvoření těla.

Dr. Jarvis v American Bee Journal píše: Použití medu v těhotenství zajistí, aby novorozenec byl silný a plný života. Bude mít správně vyvinuté ústní čelistní oblouky, jež budou mít tvar podkovy, nebudou se mu křivit zuby pro nedostatek místa. Vlasů bude mít tolik, že bude potřeba ostříhání hned od narození. Zvedne hlavu s polštáře sotva týden starý. Bude dobře trávit a činnost jeho střev bude normální. Bude mít dobrou mysl a ve škole se mu povede dobře. To je jistě dostatečná odměna za to, aby každý den v těhotenství bylo bráno 2—6 čajových lžiček medu. Tak matka získá stopové minerály, které jsou tak potřebné pro správné vytvoření těla. Dále píše dr. Jarvis: Zdá se, že mnohé matky nejsou schopny kojit své děti. To ukládá lékaři břemeno, aby sestavil dietu vhodnou pro každé dítě. Některé děti jsou velmi jemné a vyžadují pečlivého zacházení, některou potravinu nesnášejí, zatím co jiné jsou robustní a mohou jíst téměř všechno. Tento rozdíl představuje problém, který lze časem těžko vyřešit.

Základem umělé dětské výživy je oslazené kravské mléko. Sladidlo představuje často hlavní obtíž. Používaným sladidlem bývá sirup nebo cukr řepný či třtinový. Avšak dítě někdy toto sladidlo nesnese. Stává se stále jasnějším, že přírodnímu cukru nutno dát přednost před jakýmkoliv vyrobeným sladidlem. Med je výborným přírodním sladidlem. Většina dětí jej snáší a med též dodává vedle sladké chuti nerosty, které doplňují minerály obsažené v mléce, malé množství proteinů a má účinek antiseptický a mírně projímavý. Kromě těchto předností má jemnou vůni, která zvyšuje chutnost.

Nerosty zahrnují železo, měď, mangan, křemík, chlor, vápník, draslík

sodík, fosfor, síru, hliník, magnesium, jež všechny byly v medu zjištěny. Tím je dítě zásobováno minerály, které potřebuje pro tělesný růst.

Přírodní med má přednost před cukrem právě v těch všech fyziologicky výhodných příměscích.

Díky tomu, že je snadno dosažitelný, že působí na chuť a je snadno stravitelný, je patrně druhem uhlohydrátu, který by měl být více užíván v kojenecké výživě. Vzhledem k tomu, že med je produktem připraveným k použití bez umělých zásahů a že je složen ze dvou cukrů, jež jsou nejpřijatelnější pro organismus, měl by být více používán a to zejména ve výživě kojenců a dětí. Bylo zjištěno, že med je snadno stravitelný, většina dětí jej dobře snáší a že je jen zcela mírně projímavý. V případech zácpy zvětšené množství medu ve výživě tuto odstranilo tím, že zlepšilo trávení, aniž by působilo průjem. Med má jasnou výhodu nad uhlohydráty, které mají tendenci k projímání. Med podporuje přírůstky na váze, neboť byla zjištěna lehká tendence k větším průměrným denním přírůstkům, když med byl zařazen do výživy.

Víme všichni, že dítě vedle bílkovin, uhlohydrátů, tuků a vitaminů potřebuje k normálnímu růstu nerosty. Nejvíce potřebuje vápník a fosfor. Nestačí tyto minerály v potravě jen dodat, je důležité, aby největší část jich tělo podrželo pro své použití. Badatelé zjistili, že průměrná váha zadržených nerostů v těle byla vždy větší, když byl do výživy zahrnut med, neboť má vliv na vázání vápníku a jiných prvků v těle. Med se často přidává do dětské výživy, aby se zabránilo různým vyrážkám. Když byl med nahrazen cukrem, vyrážka se objevila, avšak zase rychle zmizela, když se znovu použilo medu.

Kojenci krmení medem zřídkakdy trpí nadýmáním. Rychlé vstřebávání medu zabraňuje kvašení. Při křivici, kurdějích a jiných onemocněních z jednostranné výživy, má med svou hodnotu díky obsahu proteinů, minerálů a vitaminů, které v cukru nejsou. Obsah minerálů v medu je větší než v kravském mléce. Vedle toho, jak už bylo uvedeno, má med účinek uklidňující, což je též důležité v kojenecké výživě.

Děti jsou největšími konsumenty mléka. Víme, že je nezbytné, aby mléko podávané dětem bylo svařeno, nechceme-li, aby se stalo možným zdrojem nákazy. Svařené mléko ztrácí vitamin C. Stejně i mléko kondenzované. Osladíme-li mléko medem, nahradíme aspoň částečně nedostatek vitaminu C, mléku dodáme enzymy, tj. diastázy a minerální látky. Slazení mléka medem působí velmi příznivě na trávení.

Větší děti mívají někdy k medu odpor. Příčinou této nechuti k medu bývá někdy přesycení, přejedení. Mnohá matka, když vidí, že chutná dítěti med, dá mu najísti medu dosyta. Chyba! Střídmost při používání medu je velmi důležitá. Stejně máme dbát, aby děti dostávaly med v různé úpravě. Medem sladíme čaj, kakao, mléko, limonády. Med dáváme na kaše (krupičnou, rýžovou, z ovesných vlček, krupkovou). Dětem mažeme chléb s máslem a medem nebo samotným medem. Vdolečky a rohlíky prokrojené a potřené medem. Děláme náplně medové do různých moučníků. Z medu děláme pomazánky, mícháme s medem zavařeniny, povidla, dušené ovoce. Do medu pro změnu chuti dětem dáme strouhanou čokoládu, kakao, sekané ořechy, oříšky, zavařenou pomerančovou sekanou kůru, strouhaný perník, citrónovou šťávu, kůru, tvaroh, medem potíráme oplatky, piškoty, slepujeme je a poléváme kakaovou polevou.

Med by se měl podávat všude tam, kde jsou děti, v jeslích, mateřských školkách, dětských domovech a v dětských ozdravovnách. Dopřejeme-li dětem pravého včelího medu, upevníme tím jejich zdraví, podpoříme vzrůst a vývoj duševní, posloužíme tím nejvíce našemu národu, neboť ve zdravých a silných dětech je naše budoucnost.


Další články
Archiv
Hledání podle Tagů
Zatím žádné štítky
  • Facebook Basic Square
bottom of page