top of page

Cena medu ve výkupu 2018 = kilo za "pade". Opravdu včely vymřou?


Be well

- Letošní rok je výkupní cena medu 50 korun za kilogram.

- V médiích se šíří zprávy, že včely a hmyz vymírají.

V poslední době se v médiích šíří zprávy, že v Evropě čelíme velkému vymírání hmyzu. Příčiny jsou změna klimatu, změna typu krajiny člověkem a používání nebezpečných pesticidů. Jak je to u nás se včelami?

TV Nova nedávno pustila do světa reportáž v pořadu Střepiny, kde popisují katastrofický scénář v případě, že by vymřely včely. Myslím, že jako vždy záměrně vyberou jen ty nejkritičtější případy a paušalizují reportáž na celou společnost. Jedinou pravdu z reportáže zde řekl pan Dalibor Titěra. Vymírání včel je především problém v západních zemích (USA), u nás je úhyn včel v rozmezí 10 - 30%.

Asi každý včelař mi dá za pravdu, že ročně mu uhyne počet včelstev v tomto rozmezí. Není to nic s čím by jsme nepočítali a proto musíme včely rozšiřovat a obnovovat. Fakt, že na českých polích se z 20% pěstuje řepka a používají se zde chemikálie, které škodí nám i včelám, nechci v tomto článku rozebírat.

V roce 2017 včelaři nahlásili 637 000 vyzimovaných včelstev (Ty, které přežily zimu). Z toho vyplívá, že na 15 obyvatel Česka připadá jedno včelstvo. To není zase tak katastrofické ne?

O čem se ale v médiích nemluví je jakým způsobem oceňujeme práci včelařů a jejich včelstev. Nedávno byl kolega na zasedání jihlavských včelařů. Vyrazilo mu dech prohlášení, že letošní výkupní cena medu je 50 korun za kilogram!

Neznalým čtenářům ukážu modelový případ. Včelař má 50 včelstev, kde z jednoho včelstva vyprodukuje 30 kg medu za rok, celkem tedy 1 500 kg. Jednu třetinu, 500 kg, prodá svým známým a sousedům ve vesnici, většinou v rozmezí 100 - 150 kč/ kg. Co ale se zbylou tunou medu, pokud nemá další odbyt? Jedinou možností je prodat med výkupci. Výkupce většinou bývá větší firma, která distribuuje med dále pod vlastní značkou do obchodních řetězců.

Největším výkupcem medu a zároveň tvůrcem ceny je u nás pan Špaček, de facto jeho firma Medokomerc s.r.o. (Obrat firmy v roce 2015 byl 230 mil. Kč). Pan Špaček určí výkupní cenu a tím se řídí i všichni ostatní výkupci. Na rok 2018 stanovil výkupní cenu medu na 52 korun za kilogram. Nedalo mi to a zašel jsem se podívat do supermarketu, za kolik Medokomerc prodává levně nakoupený med. 178,- kč/kg.

To znamená, že náš včelař, který prodal med do výkupu dostane za produkt 1/3 cenu. O "zbylé" dvě třetiny se podělí Medokomerc a Kaufland.

Zajímavé je otočit sklenici a podívat se na zemi původu tohoto medu.

Moldavská Republika, Chile, Ukrajina, Mexiko a Uruguay.. No prostě asi z celého světa. Buď tedy náš kvalitní med vyváží do zahraničí a nám prodávají medy, které nakoupí v různých částech světa. Nebo druhá možnost, vyprodukovaný med v ČR nepokryje naši potřebu a je potřeba přivážet i med ze zahraničí. Pod pokličku společnosti Medokomerc bohužel nevidím.

Tímto článkem jsem chtěl upozornit na paradox, kdy naříkáme, že přicházíme o hmyz a včely. Na druhou stranu si nevšímáme faktu, že cena medu je podhodnocena a včelařům se skoro nevyplatí chovat včely. Pokud bych měl prodávat med kilo za pade, tak si raději najdu jiného koníčka a včelaření nechám, protože by bylo ztrátové. Naštěstí Jedu na medu má své příznivce, kteří chtějí med od svého včelaře a medům z obchodních řetězců se vyhýbají.

Budu rád za vaše komentáře, včelař Jiří.


Další články
Archiv
Hledání podle Tagů
Zatím žádné štítky
  • Facebook Basic Square
bottom of page