top of page

Děti a med

Děti milují sladkosti. Moderní doba nám jich poskytuje obrovské množství. Stejně rozmanitý je i vliv na draví a vývoj dítěte. Jak vyřešit sladkou mánii s grácií, čtěte níže.

Chuť na sladké je přirozená potřeba každého člověka, i když je doménou především dětí, kteří si její přísun dovedou často přesvědčivě vynucovat. Co se ale děje uvnitř dětského tělíčka, když dáme své ratolesti tyčinku čokolády obsahující rafinovaný bílý cukr? Dr. Norman Walker ve své knize Omládněte již v minulém století upozorňoval na to, že po požití bílého cukru dochází ke štěpení, při kterém se vytváří kyselina octová, uhličitá a alkohol. Zmíněné kyseliny působí leptavě na sliznici střeva a mohou narušovat jeho přirozenou činnost. Alkohol je také velmi nebezpečný, neboť se v něm rozpouštějí a odcházejí z těla složky, které se jen těžko obnovují.

Rafinovaný cukr za velkou hrozbu považují i autoři stránek rozvojnadani.cz, kde označují bílý cukr jako zdroj krátkodobé nekvalitní energie, s jehož příjmem se tělo vypořádává až tři dny. Navíc tento cukr poskytuje živnou půdu pro kvasinky, které pak ovlivňují naše pocity, jen aby v nás vyvolaly touhu po další dávce. Bílý cukr je označován jako droga vyvolávající závislost, která je obzvláště u dětí těžce odbouratelná. Důsledkem je úbytek významných minerálů jako jsou vápník, hořčík, fosfor, železo a také vitamínů skupiny B. Kromě toho také rafinovaný cukr narušuje schopnost koncentrace, emocionální vyváženost, imunitu a nepřímo i činnost mozku.

Řešení je přitom snadné. Příroda je zdrojem zdraví prospěšných cukrů a to nemluvím jen o ovoci a některé zelenině, ale - hádáte správně - o medu. Čistý včelí med je 100% přírodním řešením poskytujícím zdroj kvalitní energie, vitamínů, minerálů a enzymů. V těle působí zásadotvorně, nezpůsobuje kvasné procesy a nijak nenarušuje trávení ovoce, se kterým jej můžeme s klidem kombinovat. Jeho využití jako sladkosti pro mlsné jazýčky zdaleka nekončí přimícháním do čaje. Naopak od prosté lžičky na posilněnou může vstupovat do všech kulinářských procesů. Samozřejmě musíme vzít v úvahu, že při teplotě nad 42°C zanikají enzymy a některé vitamíny, nicméně mnoho chutných kaší a ovocných salátů lze osladit až v závěru. No a u pečených buchet se s tím musíme smířit. Na oplátku dostaneme přirozenou sladkou příchuť a klid na duši. Protože kdo by nechtěl pro své děti to nejlepší?

Dopřejte dětem to nejzdravější sladidlo, jaké příroda nabízí - 100% včelí med přímo od včelaře.

Další články
Archiv
Hledání podle Tagů
Zatím žádné štítky
  • Facebook Basic Square
bottom of page